Alt

HOUSE DC
BLURRING ENVIRONMENTS TO REINTERPRET TROPICAL STRATEGIES
TYPOLOGY     RESIDENTIAL
LOCATION       MALOLOS CITY, BULACAN, PHILIPPINES
YEAR                   2015

The design was dictated by specific conditions of the site while achieving to blur boundaries of indoor and outdoor spaces. Landscape transitions to enveloped space–natural setting becomes a programmatic delineation. Shading and cooling devices were translated into modernistic idioms subsequent to their purposes conducive to the tropical environment. An entry plaza was created to act as a transition area of public and private space. Landscape elements were placed to ensure both transparency and security.


The house consists of horizontal interlocking volumes that form the overall massing. The volumes were enveloped with glazing–to welcome as much diffused daylight into the space. Shading devices, such as the vertical/horizontal steel accents were strategically placed at the sides of the house oriented towards the street and which gathers the most amount of direct sunlight. They not only provide aesthetic treatments on the façade but also provide the needed security of the clients. Glazing on the side of the house facing the pool and garden were unobstructed to achieve visual continuity of the outside to the interior spaces.


Landscape elements from outside were continued inside that unifies the   environment to the house. The house is in a direct relationship with it. Boundaries are blurred, for every element is an extension of the other. This paradigm was adapted throughout the property.


Overhanging planes, cantilevers, and a mix of textured materials were used to create diversity to the mass in relation to the climatic conditions of the tropical environment. These elements were designed to provide a new idiom to the needs of the tropical house wherein the strategies were improved while creating a new vernacular.

HOUSE DC
BLURRING ENVIRONMENTS TO REINTERPRET TROPICAL STRATEGIES
TYPOLOGY     RESIDENTIAL
LOCATION       MALOLOS CITY, BULACAN, PHILIPPINES
YEAR                   2015

The design was dictated by specific conditions of the site while achieving to blur boundaries of indoor and outdoor spaces. Landscape transitions to enveloped space–natural setting becomes a programmatic delineation. Shading and cooling devices were translated into modernistic idioms subsequent to their purposes conducive to the tropical environment. An entry plaza was created to act as a transition area of public and private space. Landscape elements were placed to ensure both transparency and security.


The house consists of horizontal interlocking volumes that form the overall massing. The volumes were enveloped with glazing–to welcome as much diffused daylight into the space. Shading devices, such as the vertical/horizontal steel accents were strategically placed at the sides of the house oriented towards the street and which gathers the most amount of direct sunlight. They not only provide aesthetic treatments on the façade but also provide the needed security of the clients. Glazing on the side of the house facing the pool and garden were unobstructed to achieve visual continuity of the outside to the interior spaces.


Landscape elements from outside were continued inside that unifies the   environment to the house. The house is in a direct relationship with it. Boundaries are blurred, for every element is an extension of the other. This paradigm was adapted throughout the property.


Overhanging planes, cantilevers, and a mix of textured materials were used to create diversity to the mass in relation to the climatic conditions of the tropical environment. These elements were designed to provide a new idiom to the needs of the tropical house wherein the strategies were improved while creating a new vernacular.

Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt