HOUSE SA
CONTEXTUAL RESPONSIVENESS TO TROPICAL SENSIBILITIES
TYPOLOGY     RESIDENTIAL
LOCATION       PARANAQUE CITY, METRO MANILA, PHILIPPINES
YEAR                   2013

A trapezoidal-shaped lot bounded by a memorial park on one side while within the confines of a subdivision lacking of clear contextual fabric – the program was dictated by these forces.

How to maximize a plot of land with visual limitations while still ensure openness and spatial continuity?

The design direction did not arise from any predetermined approach – it cleverly allowed the program to be created through responses to defining forces. The house was formed as volumes sliced by a central courtyard to accommodate program requirements. The main volume contained the major spaces whereas the rear volume contained spaces for recreation and well-being.

The courtyard provided a focal point for all the spaces and to maintain visual and spatial continuity with the landscape. An enveloping structure was then introduced to integrate all the spaces and to dictate the architectural form definitive of its function – solids defined visual privacy while voids allowed immersion of inside-outside relationships.

A vertical shading system was incorporated for shading and thermal insulation but also as an aesthetic gesture for privacy and transparency.

The interiors were treated as open flexible spaces that permeate each other. For example, the dining area leads to the courtyard as a functional extension while it continuously transcends to the outdoor yoga area surrounded by landscaping. Upper rooms overlooking the courtyard are linked by an exterior bridge situated within the confines of the building envelope.