GREENVIEW RESIDENCES
GREENING THE VIEW THRU SUSTAINABLE STRATEGIES

TYPOLOGY     RESIDENTIAL
LOCATION       QUEZON CITY, METRO MANILA, PHILIPPINES
YEAR                   2015

ASIA PACIFIC PROPERTY AWARDS,  BEST ARCHITECTURE-MULTIPLE RESIDENCE-PHILIPPINES, WINNER, 2015

The brief called for the improvement of a ten (10) unit townhouse development situated in a dense residential/commercial zone in metropolitan manila – called THE GREENVIEW RESIDENCES. The initial design was composed of stacked concrete volumes – lacking provision for landscaping nor for creating “green” vistas.

A series of transformations were conceived that created a sense of architectural identity through strategic introductions while providing a sense of place defined by the local climate and contextual reactions.

It was to give its name a definite mark on its architecture – in the process creating a new abstraction of Filipino architecture. Form was derived from that reacted pragmatically to the forces that defined it.

The development was comprised of two (2) parallel blocks (consisting five units each) separated in the middle by a driveway. As a response, a suspended “screen” was introduced the middle to separate the blocks. By doubling the “screen” and placing them near the building surface of each block, a sense of protection and privacy was created. Another “screen” was introduced to unify the blocks in front – thus conceiving a singular architectural dialogue. Through surface manipulations, the “screens” were connected and were converted into a louver system providing safety and shading akin to the local climate.

Due to the lack of green spaces within the project’s immediate environment, landscaping was introduced to the development. A living wall was created the rear wall while a green façade was integrated into the shading system.

In order to maintain flexibility for the interior spaces, an open plan layout was created. The material palette was also kept to a minimum to allow users to modify the materiality of the spaces to their distinct preferences. To further the continuity of landscaping, interior plants to the stair area wall – allowing the landscape to permeate into the living spaces.